Press enter to see results or esc to cancel.

USA och Kina uppfinner nanorobotar som dödar cancertumörer

Nyligen skedde ett stort framsteg inom nanomedicin, forskare från Arizona State University (ASU) har i samarbete med forskare från kinesiska National Center for Nanoscience and Technology (NCNST) framgångsrikt programmerat nanorobotar att krympa cancer-tumörer genom att skära av blodtillförseln till dem.

“Vi har utvecklat det första helt autonoma (självstyrda) DNA-robotsystemet för att väldigt exakt kunna attackera cancer”, säger Hao Yan, chef för ASU Biodesign Institute Center for Molecular Design och Biomimetics.

“Dessutom är den här tekniken en strategi som kan användas för många olika typer av cancer, eftersom i princip alla fasta blodkärl som håller tumörer vid liv är likadana”, säger Yan.

Den framgångsrika studien som publicerades i tidskriften Nature Biotechnology gjordes på möss som hade flera olika cancerformer, blandannat bröstcancer, cancer i äggstockarna och lungcancer.

Därför är det viktigt:

Jag har stor tro på nanoteknik och nanomedicin som viktiga komponenter för att bota många av de sjukdomar som vi människor dör av idag. Med den explosionsartade utveckling som pågår är det inte långt kvar till vi kan förlänga de friska perioderna av våra liv drastiskt.

Att kombinera den här typen av nanoteknik med t.ex. stamceller kommer göra oss friskare, starkare och kanske till och med lyckligare (när färre av oss behöver dö i tragiska sjukdomar).

 

Källa:
News Medical